Prefectul Capitalei solicita Primarului General si Primarilor de Sector sa ia toate masurile necesare pentru imbunatatirea calitatii aerului in Municipiul Bucuresti

[ad_1]

Prefectul Capitalei, Toni Greblă, solicită Primarului General și Primarilor de Sector să ia toate măsurile care se impun pentru îmbunătățirea calității aerului în Municipiul București, în acord cu angajamentele asumate de către autoritățile publice locale pentru protejarea populației.

Decizia a fost luată în ședința de joi, 29.09.2022, a Colegiului Prefectural, condus de prefectul Toni Greblă, în calitate de președinte, care a constat că Primăria Generală a Capitalei și Primăriile de Sector nu au implementat măsurile prevăzute în Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA) în Municipiul București.

DE PRECIZAT: Planul Integrat de Calitate a Aerului a fost aprobat printr-o Hotărâre a Consiliului General al Municipiului București și prevede măsuri de implementare cu termene de realizare, pentru perioada 2018-2022, care trebuie să asigure reducerea poluării aerului în Capitală.

În ședința de joi a Colegiului, prefectul a fost informat de către Comisariatul Municipiului București al Gărzii Naționale de Mediu că au fost efectuate controale pentru analizarea stadiului implementării măsurilor din Planul Integrat de Calitate a Aerului în Capitală.

Pentru nerealizarea în totalitate și la termen a măsurilor din Planul Integrat de Calitate a Aerului, Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector au fost sancționate contravențional cu amenzi succesive în anii 2020, 2021 și 2022, în conformitate cu prevederile art. 79, alin. 5 din Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător.

Astfel, s-a constatat că Primăria Municipiului București nu a achiziționat 100 de troleibuze, 100 de tramvaie şi, suplimentar, 100 de autobuze electrice, asumate prin Planul Integrat de Calitate a Aerului; nu a realizat benzi unice dedicate transportului public şi vehiculelor de intervenție pentru arterele pe care există trasee de transport public; nu a amenajat în totalitate căi proprii de circulație pentru biciclete (piste, benzi), inclusiv în zonele de agrement; nu a modernizat toate centralele termice de cvartal, iar acestea nu au fost dotate cu arzătoare cu emisii reduse de poluanți.

În ceea ce privește proiectele de gestionare a traficului şi mobilităţii urbane prin care au fost stabilite proiecte majore de infrastructură rutieră cu termen scadent 2022, s-a constatat că acestea sunt într-o fază incipientă, iar unele lucrări au fost abandonate.

Pe de altă parte, Primăriile de Sector nu au modernizat şi nu au extins arterele de circulație asumate în Planul Integrat de Calitate a Aerului, nu au asigurat salubrizarea eficientă a arterelor de circulație, respectiv nu au aspirat și nu au spălat arterele de circulație pentru reducerea resuspensiei materialelor sedimentabile. De asemenea, nu au fost reabilitate în totalitate clădirile asumate prin PICA.

Ședința Colegiului Prefectural de joi s-a desfășurat la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București-Ilfov, care a prezentat și o sinteză a concluziilor desprinse în urma executării activităților de prevenire la unitățile de învățământ din Capitală. 

Informații suplimentare

În temeiul prevederilor art. 267 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, la nivelul Instituției Prefectului – Municipiul București își desfășoară activitatea Colegiul Prefectural, care are, printre atribuții, armonizarea activității serviciilor publice deconcentrate, precum și implementarea programelor, politicilor, strategiilor și planurilor de acțiune ale Guvernului la nivelul Capitalei.

Colegiul Prefectural este convocat de către prefect cel puțin o dată pe lună și oricând se consideră că este necesar, fiind condus de către acesta.

foto: ziare.com

Articolul Prefectul Capitalei solicita Primarului General si Primarilor de Sector sa ia toate masurile necesare pentru imbunatatirea calitatii aerului in Municipiul Bucuresti apare prima dată în Bucuresti Business – Despre afaceri. Zi de zi.

[ad_2]

Source link

Related Post