Avantajele și dezavantajele implanturilor dentare

Pierderea dinților afectează atât zâmbetul și dicția unei persoane, cât și funcția masticatorie. Există diverse metode de a remedia situația, dar cea mai sigură și mai eficientă este implantul dentar. Cu o mică operație nedureroasă, medicii redau frumusețea și funcționarea dinților.

Ce ar trebui să știi despre implanturile dentare?

Instalarea implanturilor dentare este o intervenție chirurgicală nedureroasă care, de cele mai multe ori, este mai ușor de tolerat decât extracția dentară.

Chirurgul face o gaură mică în os și apoi instalează implantul. Implantul dentar imită o rădăcină dentară. Este nevoie de mai puțin de 20 de minute pentru a instala un șurub de titan, ținând cont de efectul anesteziei. Apoi, fie imediat, fie după câteva luni, se pune o coroană care imită exact forma, culoarea și textura unui dinte sănătos. Dinții artificiali nu sunt doar frumoși, ci și funcționali. Poți mânca cu ei aproape toate produsele fără excepție.

Beneficiile implanturilor dentare

Reconstrucția dinților lipsă cu implanturi este o procedură complet nedureroasă. În plus, aceasta este cea mai bună metodă de tratament.

Estetică perfectă

Un implant dentar înlocuiește rădăcina dintelui, iar coroana artificială înlocuiește coroana naturală. Drept urmare, dintele arată ca unul natural, mai ales dacă pentru fabricarea coroanei se alege ceramică sau zirconiu. Aceste materiale nu sunt doar durabile, ci și imită perfect culoarea, transparența, luciul țesuturilor dentare. Arată natural în orice lumină, nu diferă de dinții vecini.

Conturul natural al gingiei

După ce implantul s-a integrat, medicul înșurubează un bont de vindecare. Pe parcursul a 10-14 zile, gingia se formează în jurul bontului, astfel încât să se potrivească perfect pe coroană. Ca urmare a acestei proceduri, marginea gingivală din jurul implantului capătă un contur natural.

Opresc atrofia osoasă

După îndepărtarea dinților, osul nu primește aceeași sarcină și nu este alimentat cu sânge ca înainte. Acest lucru provoacă atrofia sa treptată, care poate fi văzută cu ochiul liber. Implantul elimină această problemă și împiedică dinții vecini să se deplaseze către spațiul lipsă.

Funcționalitate completă

Coroanele de pe implanturi îndeplinesc nu numai funcții estetice, de vorbire, ci și cea masticatorie. În 4-6 luni, implantul fuzionează cu osul, iar pacientul poate mânca fără restricții.

Tratament de lungă durată

Dacă medicul stomatolog respectă protocolul de implantare și protezare, iar pacientul respectă recomandările medicului, atunci implantul poate rezista toată viața.

Dinții vecini nu sunt afectați

Implantul dentar este cea mai bună metodă de restaurare a dinților lipsă. Spre deosebire de tratamentul cu punți dentare, în cazul implantului dentar nu este nevoie să șlefuiți dinții sănătoși vecini sau să îndepărtați nervii pentru a fixa coroanele de susținere ale punții.

Dezavantajele implanturilor dentare

Fiecare metodă de tratament are avantaje și dezavantaje. De exemplu, instalarea implanturilor necesită intervenție chirurgicală, care a devenit tot mai simplă odată cu dezvoltarea tehnologiei moderne. Totuși, de multe ori înainte de operație, sunt necesare teste de diagnostic pentru a exclude contraindicațiile.

Durere după intervenție

Intervenția de inserare a implantului dentar este complet nedureroasă și confortabilă. Dar după operație, când efectul anesteziei scade apare o reacție naturală la o leziune ușoară a țesutului sub formă de durere. Acest lucru este ușor de îndepărtat cu analgezice. În 1-3 zile, durerea va scădea treptat.

Uneori există contraindicații absolute

Tratamentul cu implanturi dentare este contraindicat pacienților sub 18 ani, celor care suferă de hemofilie, poliartrită reumatoidă, boli oncologice, diabet zaharat decompensat, infarct în urmă cu mai puțin de șase luni, operație pe cord.

Implanturile dentare nu sunt recomandate femeilor însărcinate sau care alăptează, deoarece intervenția necesită efectuarea de radiografii, administrarea de analgezice și antibiotice. Intervenția este contraindicată persoanelor care suferă de alcoolism, dependență de droguri sau tulburări neuropsihiatrice. Aceste boli interferează cu funcționarea și respectarea recomandărilor, ceea ce poate provoca respingerea implanturilor.

Nevoie de pregătire

Înainte de operatie se poate prescrie tratament terapeutic, parodontal dacă au fost depistate afecțiuni ale dinților sau gingiilor. Cariile, complicațiile sale și parodontoza servesc ca sursă de infecție care poate afecta integrarea implantului. În cazul unui deficit osos se efectuează înainte intervenția de adiție osoasă sau sinus lift. Tratamentul prealabil cu aparat dentar poate fi recomandat dacă dinții adiacenți sunt înclinați.

Durată lungă a tratamentului

Durata restaurării dentare cu implanturi depinde de cantitatea de pregătire pentru intervenție chirurgicală, de starea osului. Dacă în timpul diagnosticului este detectată o deplasare a dinților adiacenți sau boli dentare, atunci pacientul va trebui să fie supus unui tratament preliminar. În caz de deficit osos se recomandă adiție osoasă care se face cu câteva luni înainte de operație sau direct în ziua implantării.

Durata tratamentului depinde de metoda de tratament aleasă. O etapă presupune refacerea dinților în 1 zi, iar cea clasică – montarea coroanelor după integrarea implanturilor, abia după 4-6 luni.