Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh este o sărbătoare cu numeroase semnificații în tradiția creștină. Se celebrează la 50 de zile după Paște și este un moment încărcat de emoție. Marchează proslăvirea Sfintei Treimi și încheierea ciclului pascal. Este una dintre cele mai vechi sărbători, prăznuită încă de pe vremea Sfinților Apostoli. În popor, este o zi care aduce aminte de miturile și legendele despre iele, duhurile rele care îi pedepsesc pe cei care nu urmează obiceiurile.
Fiecare regiune are tradițiile și rânduielile sale, transmise și păstrate cu grijă din generație în generație. În unele zone se împart vase, în semn de respect pentru cei trecuți în neființă. În Oltenia, se celebrează prin dansurile specifice călușarilor, recunoscute pentru faptul că pot aduce noroc și pot alunga spiritele rele. În Ardeal se practică un obicei numit udatul nevestelor. Femeile sunt stropite cu apă pentru a rămâne frumoase și voioase tot anul.
De asemenea, fiecare casă este împodobită cu frunze de nuc și tei, sfințite la biserică. Gestul este asociat cu prosperitatea și marchează legătura cu divinitatea. Mulți stropesc culturile câmpului cu aghiazmă și pun la uși usturoi și frunze de tei. În ziua de Rusalii și cea imediat după e bine să se poarte haine autentice, cusute manual. O ie traditionala devine accesoriul perfect într-o asemenea zi de sărbătoare.
Ce să nu faci de Rusalii?
Tocmai pentru că este un moment cu o importanță deosebită în tradiția creștin-ortodoxă, există câteva lucruri pe care trebuie să le respecți în ziua de Rusalii. Dacă vrei să-ți meargă bine și să te bucuri de belșug tot anul, ia în considerare următoarele superstiții:
- Nu munci – Pogorârea Sfântului Duh este o sărbătoare religioasă și, tradițional, este considerată nepotrivită pentru munca grea sau activitățile obositoare. Este recomandat să profiți de o asemenea zi pentru a te relaxa și a petrece timp în rugăciune și reflecție.
- Nu merge în locuri pustii – Tocmai pentru că te poți întâlni cu spiritele rele. Denumite în popor iele, făpturile iau forme supranaturale și se spune că pot fi întâlnite în câmpii și păduri. Apar noaptea, înainte de cântatul cocoșilor, și îi pedepsesc pe cei care nu respectă tradițiile.
- Nu te certa cu cei din jur – Este important să ai grijă la limbajul pe care-l folosești și să eviți să rostești cuvinte urâte sau blesteme în ziua de Rusalii. Poartă-te cuviincios și celebrează adecvat sărbătoarea.
Cum să te îmbraci de Rusalii
Importanța unei asemenea zi se reflectă și în garderobă. Dacă vrei să marchezi așa cum se cuvine una dintre cele mai importante sărbători din tradiția creștină, iată câteva piese pe care le poți aborda:
- Rochii traditionale vaporoase – Pe care le poți asorta cu accesorii și bijuterii personalizate.
- Ie traditionala în combinații moderne – Simbol al moștenirii culturale, ia tradițională va oferi o notă aparte apariției tale și va marca legătura ta cu obiceiurile populare.
- Fustă tradițională – Indiferent că optezi pentru variante midi sau maxi, fusta tradițională poate fi integrată atât în ținute office, cât și smart-casual.
Tradițiile fac parte din trecutul colectiv și au o simbolistică aparte.
Dacă vrei să celebrezi corespunzător ziua de Rusalii, ia în calcul toate sfaturile de mai sus!