Te-ai intrebat vreodata cum poti pastra drojdia proaspata pentru cat mai mult timp? Daca iti place sa faci aluaturi acasa, probabil stii cat de importanta este drojdia in retetele tale. Totusi, nu intotdeauna folosesti intregul pachet imediat, asa ca e bine sa stii cateva trucuri pentru a o pastra cat mai bine. Iata cum depozitezi corect cubul de drojdie proaspata!
Cum sa pastrezi drojdia proaspata la frigider?
Drojdia proaspata este un ingredient sensibil, care isi pierde rapid din proprietati daca nu este pastrata corect. Dupa ce ai deschis pachetul, trebuie sa te asiguri ca drojdia este depozitata intr-un loc uscat si racoros. Cel mai simplu loc unde poti sa o pastrezi este in frigider.
Ideal ar fi sa o pui intr-o caserola sau intr-un recipient etans. Ideea este sa previi contactul cu aerul pe cat de mult posibil, deoarece ar putea sa o usuce si sa ii reduca din eficienta.
De obicei, drojdia proaspata poate fi pastrata in frigider aproximativ 2 saptamani. Totusi, e important sa o verifici inainte sa o folosesti. Daca si-a schimbat culoarea sau are un miros ciudat, ar fi mai bine sa o arunci si sa cumperi alta.
Congelarea drojdiei – un alt truc pentru a prelungi viata drojdiei
Daca nu planuiesti sa folosesti drojdia proaspata in urmatoarele saptamani, o idee buna este sa o congelezi. Poate nu ca nu stiai acest trecut pana acum, dar da, drojdia poate fi pastrata si in congelator! E simplu: imparte drojdia in portii mai mici (daca ai un cub de drojdie mai mare decat ai avea nevoie sa folosesti o data), ambaleaza-le bine pe fiecare in parte in folie alimentara si pune-le intr-o caserola care se inchide etans.
Drojdia congelata isi pastreaza proprietatile chiar si timp de 3 luni. Cand ai nevoie de ea, pur si simplu scoti portia de care ai nevoie si o lasi sa se dezghete in frigider, peste noapte.
Testarea drojdiei – cand stii ca drojdia e inca buna?
Ai pastrat drojdia in frigider sau congelator si nu esti sigur daca mai este buna? Nu-ti face griji, exista un test rapid pe care il poti face acasa. E nevoie doar de putina apa calduta, o lingurita de zahar, una de faina si, bineinteles, drojdie. Dizolva drojdia in apa calduta (nu fierbinte) si adauga zaharul si faina. Daca amestecul incepe sa faca spuma in cateva minute, drojdia ta este activa si gata de folosit. Daca nu, e semn ca nu mai poate fi folosita in aluaturi.
Ce sa eviti?
E foarte important sa nu expui drojdia la variatii mari de temperatura. Daca o tii la cald, drojdia incepe sa fermenteze si sa isi piarda proprietatile. De asemenea, nu lasa drojdia deschisa prea mult timp la aer. Odata ce se usuca, nu va mai da rezultatele asteptate.
Nu uita ca drojdia proaspata este un ingredient „viu” si are nevoie sa fie ingrijita cu atentie. Daca o pastrezi corect, te va ajuta sa faci aluaturi pufoase si gustoase de fiecare data.
Cand vine vorba de aluaturi reusite, drojdia proaspata si de calitate este esentiala. Brutarii stiu asta si aleg drojdia de la Lesaffre Romania pentru consistenta si gust. Daca vrei sa ai si tu acelasi succes, foloseste doar cele mai bune ingrediente!