Cum sa faci cozonaci pufosi care se desfac in fasii: trucuri simple pentru acasa

Cine nu iubeste un cozonac moale, care se desface usor in fasii? Daca ai incercat deja cateva retete cozonac si inca nu ai obtinut rezultatul dorit, nu te ingrijora. Azi vei afla cateva trucuri simple care te vor ajuta sa faci un cel mai pufos cozonac cu unt, cu nuca sau orice umplutura vrei sa incerci. Continua sa citesti!

1. Aluatul, detalii pe care poate nu le stiai despre retetele de cozonac

Ca sa obtii un cozonac care se desface in fasii, aluatul trebuie sa fie perfect dospit. Prima regula: foloseste faina de calitate, tip 000, cu un procent cat mai mare de proteina, ideal peste 12. Aceasta va face diferenta in textura finala.

Adauga drojdia corect – fie drojdie proaspata, fie uscata, nu uita sa o activezi cu putin lapte caldut si zahar; doar drojdia instant este adaugata direct in faina. Temperatura ingredientelor e si ea importanta! Totul trebuie sa fie la temperatura camerei. Daca ouale, laptele sau untul sunt reci, aluatul nu va creste cum trebuie.

Framanta aluatul cat mai mult timp, cel putin 15 minute la mana. Da, poate parea mult, dar framantatul dezvolta glutenul, care face cozonacul sa fie pufos si elastic. Aluatul trebuie sa fie moale, dar nu lipicios. Dupa framantare, lasa-l sa creasca intr-un loc cald, ferit de curenti de aer.

Gasesti o multime de retete cozonac atat in cartile de bucate, cat si online. Alege una, urmeaz-o pas cu pas, foloseste aceste sfaturi, si nu ai cum sa dai gres!

2. Secretul untului topit

Un alt truc pentru un cozonac care se desface in fasii e adaugarea untului topit la sfarsit, in timpul framantarii. Nu il adauga de la inceput, altfel aluatul va fi prea gras si nu va creste bine. In schimb, dupa ce aluatul a inceput sa prinda forma, adauga untul putin cate putin si continua sa framanti. Cozonacul va fi mai fraged si, atunci cand este proaspat, va avea acel aspect de fasii, pe care toti il adoram.

3. Nu exagera cu umplutura

Chiar daca iubesti feliile de cozonac pline de nuca, cacao sau stafide, nu trebuie sa umpli prea mult cozonacul – risti sa nu creasca. Intinde aluatul intr-o foaie uniforma, de 1-1/2 cm grosime si intinde umplutura intr-un strat subtire, adauga si restul ingredientelor cu care vei sa umpli cozonacul. Apoi, ruleaza-l strans, dar nu prea tare, ca sa aiba loc sa creasca in tava.

4. Timpul de coacere conteaza

Temperatura si timpul de coacere sunt foarte importante cand faci cozonaci pufosi. Coace cozonacul la 175°C pentru aproximativ 45-50 de minute. Un truc util: dupa primele 30 de minute, poti acoperi cozonacul cu folie de aluminiu, ca sa nu se arda deasupra, dar sa se coaca bine in interior. Cand cozonacul e gata, scoate-l din cuptor si lasa-l sa se raceasca complet inainte sa il tai.

Alte sfaturi pentru cozonaci pufosi

Stii cum recunosti un cozonac bun? Se desface in fasii, e moale si are o textura aerata. Iata cateva sfaturi care sa te ajute cand faci retetele de cozonaci!

  • Asigura-te ca drojdia e proaspata. Daca nu e activa, aluatul nu va creste.
  • Nu grabi dospirea. Lasa aluatul sa creasca de doua ori: o data dupa framantare si inca o data dupa ce ai pus umplutura pe care ai facut-o conform retetei de cozonac.
  • Foloseste oua de la temperatura camerei si unt cu cel putin 80% grasime. Aluatul va fi mai fraged si va creste mai bine.

Daca iti doresti sa pregatesti cei mai pufosi cozonaci acasa, ar trebui sa incerci retetele de cozonac de la Secretul Bunicii. Gasesti pe site tot ce ai nevoie, de la ingrediente pana la trucuri pentru coacerea perfecta. Nu mai sta pe ganduri, incearca-le si fa cel mai bun cozonac de casa!